Identifikačné náramky pomôžu personálu FNsP i pacientom

07.02.2012 Prešov

Prešov 7. februára (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove zaviedla v týchto dňoch do praxe ako prvé zdravotnícke zariadenie na Slovensku nosenie identifikačných náramkov u všetkých pacientov. Táto novinka má uľahčiť prácu zdravotníckemu personálu a znížiť riziko nesprávnej identifikácie hospitalizovaných osôb, ktorej dôsledkom môže byť chybne podávaná liečba.
Možné dôsledky zlej identifikácie hospitalizovaných osôb v nemocničnom prostrední priblížila hovorkyňa FNsP Renáta Koziaková. Ako uviedla, na základe viacerých štúdií realizovaných predovšetkým v USA sa zistilo niekoľko chýb, ku ktorým dochádza pri starostlivosti o pacientov. Pomerne často sa vyskytli prípady, kedy im podali nesprávnu liečbu v dôsledku zámeny vzoriek pacientov. Problémy spôsobila aj nesprávna komunikácia personálu nemocnice a podávanie liečby pôvodne určenej inej hospitalizovanej osobe.
FNsP sa rozhodla zaviesť do praxe novinku v podobe náramkového identifikátora aj na základe vlastných skúseností. \"V minulosti sme napríklad zaznamenali prípad, že hospitalizovaný pacient odišiel na prechádzku do parku a na lavičke zomrel. Naozaj chvíľu trvalo, kým sa zistilo, z ktorého oddelenia nemocnice prišiel a o koho vlastne ide,\" konštatoval dnes pred novinármi námestník pre lekársko-preventívnu starostlivosť nemocnice Slavomír Straka.
Identifikačné náramky, používané v prešovskej nemocnici, sú farebne odlíšené podľa vážnosti diagnózy ich nositeľov. Biely náramok nosia bežní pacienti, žltý hospitalizovaní s hepatitídou, oranžový majú alergici, tmavomodrý ľudia trpiaci cukrovkou a fialovou farbou sú označovaní pacienti s rizikom pádu. Matky a ich novorodenci majú v nemocnici náramky už niekoľko rokov. Modré sú určené pre chlapcov a ružové pre dievčatá.
\"Pri príjme pacienta na hospitalizáciu dostane každý na ruku identifikačný náramok a sestra mu naň napíše jeho údaje ako meno, priezvisko, rok narodenia, dominantnú diagnózu a oddelenie, na ktorom je pacient hospitalizovaný,\" vysvetlila námestníčka pre ošetrovateľstvo FNsP J. A. Reimana Jana Jurašeková.
\"Na náramkoch mám napísané svoje diagnózy a z ktorého oddelenia som. Ak by mi prišlo náhodou nevoľno, napríklad pri návšteve bufetu, okoloidúci či personál nemocnice vedia, kde ma majú doviesť,\" vyjadrila svoj názor na nosenie náramkov 64-ročná pacientka z Prešova.
Okrem náramkov zaviedla nemocnica do praxe aj ďalšiu novinku v podobe vypisovania takzvaného verifikačného formulára u pacientov, ktorí sa chystajú podstúpiť operačný zákrok. \"Operatér aj anestéziológ svojím podpisom potvrdzujú, že si overili totožnosť pacienta, indikáciu k operácii, typ operácie či stranu tela, ktorá ma byť operovaná,\" uzavrela Koziaková.
 

Vyberte región